pondelok 23. septembra 2019

Ako som trávila leto ?

Ahojte, 💗
leto je už neodvratne za nami a pomaly sa k nám zakráda jeseň. Som prekvapená, ako rýchlo toto obdobie prešlo. Samozrejme mi bude smutno za teplým počasím. V dnešnom článku vám prezradím ako som trávila horúce dni a kde všade som bola cez letné prázdniny. Prajem pekné čítanie!

Začnem niečím osviežujúcim, a to kúpaliskami. V lete rada vyhľadávam miesta, kde si môžem oddýchnuť a načerpať nové sily. Pri kúpaní milujem tú príjemnú atmosféru, všade okolo mňa sa ľudia bavia a užívajú si chvíle s rodinou a priateľmi. Osobne často navštevujem Strehovú, letné kúpalisko prerobené na wellness rezort s množstvom bazénov. Pre deti je to skvelý zážitok. 😊


Tento rok som konečne navštívila Bojnice, kde som sa už dávno chystala. Bojnický zámok je romantické miesto, ponechané gotickým a renesančným pôvodom. Nachádza sa v Trenčianskom kraji, na západnom okraja mesta. Je postavený na travertínovej skale a tvorí ho vnútorný a vonkajší hrad s tromi nádvoriami. V súčastnosti je súčasťou Slovenské národného múzea, pod zámkom bola objavená jaskyňa v 50. rokoch minulého storočia. K Bojnickému zámku patrí aj priľahlý zámocký park, v ktorom rastie veľa rôznych exemplárov stromov a vzácna, približne sedemstoročná lipa. V blízkosti hradu sa rozprestiera zoologická záhrada a staršie kúpalisko.


Priviezla som si pamiatku v podobe suveníru, vďaka ktorej môžem obdivovať tú krásu aj z dlani  💞


Okrem hradu sme sa boli osviežiť na ich najstaršom kúpalisku Čajka. Termálne kúpalisko leží v kúpeľnom mestečku Bojnice s peknou scenériou zámku. Nebolo tam zle, ale mohli by ho prerobiť na vyššiu úroveň. Myslím si, že to už potrebuje. Boli ste niekto na tomto kúpalisku? Našou poslednou zastávkou bola reštaurácia Bojnický dvor, kde sme sa boli najesť. Varia skutočne lahodne, je tam milý a rýchly personál, pekné prostredie. Odporúčam 😇 


Turistika, jaskyne - začiatkom júla sme sa s rodinou vybrali na výlet do Harmaneckej jaskyne. Ani by ma nenapadlo, že budeme vyše hodinu aj niečo šliapať hore. Ja nie som vôbec na dlhé túry, takže som sa zapotila. Prechádzka však stála za nádherné výhľady. Harmanecká jaskyňa patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne na Slovensku. Rozk sa v Kremnických vrchoch, 16 km od Banskej Bystrici. Jaskyňa zaujme svojou kvapľovou výzdobou. Pozoruhodné sú najmä podzemné priestory, v ktorých nájdeme jazierka, pagodovité útvary a nástenné vodopády.


Harmanecká jaskyňa určite stojí za návštevu. Podľa môjho názoru treba spoznávať slovenske krásy, vytvorené prírodou. Jaskyne sú dobré hlavne pre ľudí, ktorí majú problémy s dýchacími cestami. Chladné jaskynné ovzdušie obsahuje veľké množstvo aerosólu, a preto má liečivé účinky.

Počas letných prázdnin sme navštíli aj Brno, českú metropolu a známe jaskyne Moravského krasu. Na prehliadku sme si vybrali Kateřinskú jaskyňu, ktorá sa nachádza severne od Brna. Jaskyňa je dosť malá, má 430 m na dĺžku. Vchod do jaskyne tvorí gotický portál, ktorým sa návštevníci dostanú do hlavného dómu, najväčšieho priestoru v Moravskom krase. Zaujímavosťou je, že sa tu robia hudobné koncerty. Neďaleko jaskyne vedie naučný chodník, ktorý vedie ku vchodu do Punkevnej jaskyne. Odtiaľ sa dá lanovkou dostať až k priepasti Macocha. Hĺbka priepasti dosahuje 138 metrov. Dnu do Punkevnej jaskyne sme sa bohužiaľ nemohli ísť pozrieť, keďže sa objednáva dopredu. Treba si riadne pozisťovať, keď niekam chcete ísť, možno nabudúce. 😆

Kateřinská jaskyňa

 
Punkevná jaskyňa


Čo by to bolo za návštevu, keby neochutnám pravú českú sviečkovú. Výborná bola! 💓

 

V lete som milovala osviežiť sa zmrzlinou alebo nanukom. Najlepšie sú kornútové zmrzliny z Lidla, nie sú predražené a v krabičke máte viac zmrzliniek. Z nanukov mám najradšej domáce. Okrem toho Magnum je najlepšia značka nanukov, keď sú zľave, oplatia sa kúpiť.


              
                                    
Letné dni som si často spríjemňovala studeným domácim smoothie, plným ovocia zo záhradky. Leto si neviem predstaviť bez neho i keď si ho robím, počas celého roka na rôzne spôsoby.

Takže toto by bolo moje leto. Dúfam, že som vás niečim zaujala alebo inšpirovala. Hlavne som sem zaradila činnosti z každodenného života, ešte niečo z výletov atď. V blízkom období sa môžete tešiť na ďalšie články.

Budem rada za vaše komentáre, každý ma poteší  ✋  

1 komentár:

  1. Vypadá to, že léto sis užila! Moc hezké fotky, zaujal mě jak zámek, který se mi líbil už z toho, co vídám na instagramu ale i ty jeskyně, krása. Loni jsem v jedné taky byla, ale byla mnohem menší, až mi z toho bylo trochu nevolno :D

    OdpovedaťOdstrániť